Recepten
van Adriaan

Recepten
van Adriaan

Recepten
van Adriaan

Recepten van Adriaan

Maastrichts Zoervleis

('Zuur vlees')

Ingrediënten (voor 4 personen)

500 gram ribrunderlappen in stukken gesneden van 3 cm
300 ml Engelse kruidenazijn of een andere blanke azijn *)
300 ml water
3 blaadjes laurier
2 kruidnagels
2 grote uien, in halve ringen gesneden
1 eetlepel bruine basterdsuiker
3 plakken ontbijtkoek
4 eetlepels appel/perenstroop *)
1 rundvleesbouillontablet
1 theelepel zout + peper uit de molen
1 klont boter

Werkwijze
1.Marineer het vlees één nacht in de azijn, water, laurier, kruidnagels, zout en peper.
2.Neem het vlees uit de marinade en dep het droog met keukenpapier. Bewaar de marinade.
3.Verhit de boter in een stoofpan met dikke bodem en bak het vlees rondom bruin.
Voeg vervolgens de uien toe en bak mee tot ze mooi bruin zijn. Schep de bruine suiker
erover.
4.Blus af met de marinade en voeg het bouillonblokje toe. Breng aan de kook en laat het
vlees vervolgens ongeveer 2 uur zacht pruttelen met de deksel schuin op de pan. Voeg
indien nodig nog wat water toe.
5. Maak de plakken peperkoek vochtig met wat water en voeg ze vervolgens in stukken toe
aan het vlees en laat al roerend binden tot een gladde saus.
6. Voeg nu ook de appel/perenstroop toe en breng op smaak met peper en zout.

Traditioneel wordt Zoervleis geserveerd met frites en appelmoes, maar het is ook lekker met bijv. aardappelpuree en rode kool.

Eet smakelijk!

*) verkrijgbaar bij Adriaan de Smaakmaker

Maastrichtse Mosterdsoep



Ingrediënten (voor 4 à 6 personen)

35 gr roomboter
35 gr bloem
1 liter bouillon ( bijv. kippen of runder)
200 ml kookroom
1 glas witte wijn
4 eetlepels honing-tijmmosterd van Adriaan
zwarte peper uit de molen
wat verse bieslook of fijne preiringetjes

Werkwijze

Maak met de boter, bloem en bouillon een lichte roux.
Voeg de witte wijn en room toe. Even zachtjes laten pruttelen en de mosterd toevoegen.
Op smaak brengen met peper uit de molen.
Goed heet serveren met eventueel wat vers gehakte bieslook of fijne preiringetjes.

Variaties:
Deze soep is ook heerlijk met onze grove mosterd (lekker pittig) of de groene mosterd
(fris-zuur).

Of combineer de honing-tijmmosterd ( 3 eetlepels) met 1 eetlepel grove mosterd, dan wordt de soep iets pittiger.

De mosterdsoep smaakt ook heel goed met knapperig uitgebakken stukjes rookspek.

Minder wijn en minder room? Dat kan ook, gebruik dan wat meer bouillon.

Vegetarisch? De mosterdsoep is natuurlijk ook lekker met een groentenbouillon.

Eet smakelijk!

Vlaamse soverij



Vlaamse stoverij voor 4 personen

600 gr runderriblappen in grove stukken
4 uien in halve ringen en 2 teentjes knoflook in schijfjes
1 flesje donker Belgisch bier
1 winterwortel in halve schijfjes
2 laurierbladen en 1 theelepel tijm
ongeveer 1 liter runderbouillon (mag ook met een blokje)
4 eetlepels Maastrichtse kruidenmosterd*)
4 sneetjes witbrood
2 appels geschild en in schijfjes + 2 eetlepels appel/perenstroop*)
zout en peper uit de molen
2 eetlepels boter
verse peterselie, fijngehakt

verder nodig: een zware stoofpan

Het vlees inwrijven met zout en peper en in de boter rondom bruin bakken.
Voeg de uien en knoflook toe en laat even meebakken. Voeg vervolgens het bier toe en laat het goed aan de kook komen. Nu de wortel, laurier, tijm, stroop en bouillon toevoegen zodat het vlees net onderstaat. Smeer de boterhammen aan twee kanten in met de mosterd en leg deze in de pan op het vlees. Voeg ook de schijfjes appel toe.
Laat nu rustig garen in ongeveer 2 ½ à 3 uur.
Breng op smaak met zout en peper. Garneren met verse peterselie.

Serveren met bijv. witlof of spruitjes en/of aardappel/knolselderijpuree.

Eet smakelijk !!!

*) Verkrijgbaar bij Adriaan de Smaakmaker